Velkommen til naturen

Socialt ansvar

Polygiene® – sølvsalt

I det siste har vi fått kritikk for at vi bruker Polygiene®. Vi står for påstandene nedenfor, og vi har enda ikke sett noe pålitelig bevis på at Polygiene® kan være miljøskadelig eller forårsake antibiotikaresistente bakterier. Fordi vi tar våre kunders kommentarer og bekymringer alvorlig her i Norrøna, har vi likevel besluttet å avslutte bruken av Polygiene® i videre produksjon.

Hvorfor bruker vi det?
Her er det viktig å se det større perspektivet: Tekstilindustrien er miljøbelastende, og etterspørselen øker stadig. Bomull, ull og polyester er noen av de viktigste fibrene som brukes. Bomull har et miljømessig dårlig rykte, da den krever store mengder vann og bruker store mengder sprøytemidler. Ull må behandles med sterke kjemikalier for å kunne brukes i industrien. Polyester produseres delvis fra olje, men på den annen side kan den lett resirkuleres, i motsetning til de to sistnevnte fibrene.

Et av de beste verktøyene vi har for å muliggjøre en miljøvennlig produksjons- og verdikjede, er at vi lager høykvalitetsprodukter som varer lenge. Noen beregninger viser at to tredeler av miljøbelastningen til et klesplagg skjer etter at det er solgt. Dette skyldes for det meste slitasjen som oppstår under vask.

Hvordan kan vi begrense dette?
Én løsning er å lage klær som ikke må vaskes like ofte. «Wear More, Wash Less»-kampanjen har blitt brukt av flere store merker, særlig med tanke på dongeri. Hensikten med å bruke Polygiene® er at vi kan bruke resirkulerbare tekstiler og behandle dem slik at de ikke må vaskes like ofte, og kan vaskes ved lavere temperaturer. På den måten håper vi på å endre forbrukernes innstilling, og gi dem et produkt med lengre levetid og som forårsaker mindre miljøbelastning.

Hvordan fungerer det?
Polygiene® inneholder en ørliten mengde sølvsalt (AgCl). Sølv hemmer bakterieveksten som skaper avfall som fører til vond lukt. Svetten i seg selv forårsaker ikke lukten – svette er bare vann og salt, men svette kombinert med varme områder på kroppen (i armhulen, skrittet osv.) gir utmerkede forhold for bakterievekst. Polygiene®-behandlingen er bare aktiv i plagget, og affekterer ikke hudens naturlige bakterieflora. Polygiene®-behandlede tekstiler har Medical Class 1-godkjenning; denne gruppen inkluderer blant annet bandasjer for åpne sår.

Sølv har eksistert og sameksistert med bakterier siden tidenes morgen, og dets bakteriehemmende egenskaper har vært kjent i århundrer. Sølv brukes i bandasjer, tekstiler og sko for å hemme bakterier, og det brukes til å rense vann. Sølv forekommer naturlig i jorda, i vann (også i drikkevann) og i kroppen.

Sølvet som brukes i Polygiene® er laget av 100 % resirkulert sølv og er Bluesign®-sertifisert – noe som betyr at det møter forbrukernes høyeste sikkerhetskrav ved å bruke metoder og materialer i produksjonen som verner ressurser og minimerer belastningen på miljø og mennesker. Polygiene er også på listen over Oeko-Tex-godkjente materialer. (Oeko-Tex er en uavhengig organisasjon som tester tekstiler for mulige helseskadelige stoffer, og fremmer produkter som ikke er skadelige for helsen eller miljøet).

Hva handler debatten om?
Den handler om to ting: Miljøbelastningen og eventuelle resistente bakterier.

Resistente bakterier?
Enkelte har uttrykt bekymring over hvorvidt det å bruke sølv kan føre til at bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika. Det er gjort mye forskning på dette området, og det viser seg at det er ingen grunn til å bekymre seg. I de studiene hvor bakterier har blitt resistente, ble det brukt svært høy sølveksponering (50 000 ganger vanlig eksponering). At bakterier ble sølvresistente i et forsøk, betyr uansett ikke at sølv bidrar til å gjøre bakterier antibiotikaresistente. I produktene våre finnes det mindre sølv enn det finnes i naturlige omgivelser, og mengden som skilles ut ved vask, er mikroskopisk. En vanlig sølvring har nok sølv i seg til å behandle mellom 500 og 1000 plagg, avhengig av mengden som brukes. Forskerne som undersøkte sølvresistens, fant ingen bevis på at noen av de over 500 bakteriene som ble testet, var resistente. Derfor ser vi ingen risiko for at Polygiene®-behandling skulle forårsake utviklingen av resistente bakterier. Lanolin i ull har den samme effekten som sølv har i klesplaggene våre.

Du kan lese om den mest pålitelige og betydningsfulle forskningen vi har funnet. Det er en kort artikkel, men undersøkelsen er svært omfattende: 519 bakterier ble testet for sølvresistens. Du kan lese artikkelen her.

Miljøbelastning?

Sølv er et metall, og i store konsentrasjoner kan det være farlig for enkelte organismer. For eksempel i San Francisco-bukta, der bløtdyr og skalldyr tok skade av utslipp fra fotografiindustrien (sølv ble brukt til å fremkalle bilder). Men her snakker vi altså om svært høye konsentrasjoner av sølv. Som vi nevnte tidligere, bruker vi altså mindre mengder sølv i Polygiene®-behandlingen enn det som finnes naturlig i jord, vann og drikkevann. Sølv brukes faktisk i den vanligste rensemetoden for drikkevann.

Hurtige fakta:
Hvorfor?
• For å øke produktets levetid og redusere miljøbelastningen
Hvordan?
• Bittesmå mengder sølvsalt (AgCl) – ikke nanosølv – hemmer bakterievekst og lukt, og gjør at produktet må vaskes sjeldnere
Resistente bakterier?
• Mengdene som brukes, er mindre enn det som finnes naturlig i jord, i vann, i kroppen osv.
• Studiene som påviste mulig resistente bakterier, brukte ekstremt høy sølveksponering (50 000 ganger vanlig eksponering)
Skade på miljø og organismer?
• Mengdene som skilles ut i vask, er så små at de er mindre enn det som finnes naturlig i jord, i vann, i kroppen osv.

Norrøna vurderer kontinuerlig materialene og tekstilene vi bruker i våre produkter, og hvis vi finner noe som viser seg å være en helse- eller miljørisiko, vil vi selvfølgelig slutte å bruke dette omgående.

Les mer på: www.polygiene.com

Chat är online

Öppettider för kundservice (CEST)
Måndag-fre: 06:00 - 23:00
Lör-sön: 13:00 - 21:00

Öppettider för kundservice (CEST)
Måndag-fre: 06:00 - 23:00
Lör-sön: 13:00 - 21:00

Hitta närmaste butik

HÄR