Velkommen til naturen

Socialt ansvar

PFAS (PFC)

Hva er det?

Per- og polyfluorerte kjemikalier (PFAS, også kalt PFC) er fluorkarbonforbindelser med unike vann- og fettavstøtende egenskaper som ofte brukes til DWR-impregnering (Durable Water Resistance) av friluftstøy. Vi skiller mellom langkjedede (C8 og oppover) og kortkjedede (C6 og nedover) fluorkarbonforbindelser. Blant de langkjedede fluorkarbonene finnes PFOA og PFOS, som er miljøskadelige. Norrøna fjernet alle langkjedede fluorkarboner fra produktene våre for årevis siden, før det ble lovpålagt i 2013. Kortere fluorkarbonkjeder har mindre toksisitet, men klassifiseres likevel som persistente.

Hvorfor bruker Norrøna kortkjedede PFAS (PFC) i skallplagg?

I Norrøna bruker vi fremdeles korte fluorkarboner (C6) i skallplaggene våre. Vi er klare over at PFAS er en potensiell miljøfare, og vi arbeider målbevisst for å fase ut PFAS i produktene våre. DWR-behandling med PFAS har fått en del kritikk i det siste, og det er forståelig. Vi har enda ikke funnet et alternativ som oppfyller våre kvalitetskrav. Både Norrøna og vår hovedleverandør Gore-Tex ser etter bedre løsninger, og vi tester fortløpende de tilgjengelige alternativene. Gore-Tex har investert 15 millioner amerikanske dollar i forskning på dette området. I tillegg kjører Norrøna flere uavhengige tester for å finne et fullgodt alternativ til DWR-impregnering med C6. Våre bomullsjakker og -bukser, isoleringsjakker og vindtette jakker behandles med PFAS-fri impregnering, men disse produktene har ikke samme krav til vanntetthet som skallplaggene har.

Hvorfor fortsetter Norrøna å bruke PFAS?

Impregneringen er kritisk for at skallplaggene skal være vanntette. Impregneringen forhindrer slitasje på membranen, og hindrer også at skitt og smuss setter seg i tøyet. Skitt og smuss forringer plaggets funksjonalitet. I verste fall vil ytterstoffet og membranen delamineres (limet som holder lagene sammen løses opp), og det vil gjøre plagget mye mindre vannavstøtende. Derfor er DWR-impregneringen viktig for å sikre at produktene våre er av høy kvalitet og får lang levetid. Norrøna mener at topp kvalitet og lang levetid er ytterst viktig for å redusere miljøpåvirkningen produktene våre forårsaker. Det er bedre at du bruker én jakke i mange år, enn at du kjøper en ny hvert år.

Friluftstøyprodusenter står bare for en liten del av den totale bruken av PFAS. Friluftsindustrien er klar over problemet, og de fleste merker arbeider for å fase ut fluorkarboner. Uavhengig forskning (forskningsrapport fra SWEREA utarbeidet på vegne av svenske myndigheter) viser at DWR-impregnering av lær og tekstiler står for mindre enn 5 % av den totale bruken av PFAS. Norrøna er likevel klar over problemet, og vi jobber utrettelig for å fase ut bruken av PFAS i produktene våre.

Kommer Norrøna til å slutte å bruke PFAS (PFC) i fremtiden?

Norrøna kommer til å fase ut bruken av PFAS i produktene våre innen slutten av 2020, og i 2018 var 69 % av våre impregnerte producter PFC-fri. Du kan lese om dette målet og de andre sosiale bedriftsmålene våre her.

Chat är online

Öppettider för kundservice (CEST)
Måndag-fre: 06:00 - 23:00
Lör-sön: 13:00 - 21:00

Öppettider för kundservice (CEST)
Måndag-fre: 06:00 - 23:00
Lör-sön: 13:00 - 21:00

Hitta närmaste butik

HÄR