Klatring i Lofoten med Hilde Bjørgaas

Norrønas klatreambassadør Hilde Bjørgaas vender alltid tilbake til de bratte fjellveggene i Lofoten for å klatre.

– Hvorfor er klatring i Lofoten så fascinerende, Hilde?
– Fordi Lofoten er så innmari vakkert. Og fordi klatringen nesten alltid er snill, samtidig som den gir luft under vingene. Kombinasjonen er uslåelig.

Hilde bjorgaas i kjent stil i Lofoten

– Hva er ditt favorittsted i Lofoten?
– Umulig å avgjøre. Men et av mine favorittsteder er basert på minnene fra en sommer, og det er rett og slett krysset der du svinger av til Henningsvær fra
hovedveien som går ut mot Å. Da er vi ikke bare på vei, men vi er nære!

Norrøna og Hilde Bjørgaas tilbake i Lofoten, med fantastisk utsikt

– Hva er din favorittklatrerute i Lofoten?
– Uten tvil Vestpillaren på Presten.

– Hvor bør vi som ikke har klatret i Lofoten før begynne?
– Kalle (under Vågakallen) er et fint sted å starte når kileformen er rusten. For å klatre litt flere taulengder er "Bare blåbær" en fantastisk fin tur. Det fins fine og passe lange ruter på de aller fleste klippene du ser på vei ut mot Henningsvær, og det er stort sett bare å velge noe som ser fint ut!

– Hva liker du å gjøre i Lofoten når du ikke klatrer?
– Vi har ikke vært så flinke til å gjøre andre ting. Jeg har likt å spise god mat og drikke noen glass vin etter en lang dag. Men det er så mye å gjøre som ofte blir bortprioritert: padle, gå fra hytte til hytte, dykke, fiske, surfe, gå på fjella som ligger mellom Svolvær og Narvik og prøve å finne nye ruter.

– Har du ett hemmelig Lofoten-triks?
– Ja, ta alltid med noe å plukke blåbær i! Og vær tålmodig. Sola kommer. Og da tørker det fort!

FaktaVelkommen til Lofoten
Reise Fly fra Oslo til Bodø eller Evenes med SAS eller Norwegian. Båt, buss eller leiebil videre til Lofoten. Du kan også fly videre med Widerøe til Svolvær.
Overnatting I telt, i rorbuer, på hotell, hos Nordnorsk Klatreskole i Henningsvær eller på Lofoten Ski Lodge. Se mer på www.lofoten.info.
Klatreområder Det fins mange ulike klatrefelt i Lofoten, men det mest kjente området ligger på veien ut mot Henningsvær. Der ligger en rekke store og små klipper med stor variasjon i antall taulengder. For å
komme seg dit kjører du fra Svolvær mot Henningsvær, og parkerer i en av de mange parkeringslommene langs veien, avhengig av hvilken klippe du skal til. Gandalfveggen og Festvågveggene ligger rett før brua over til Henningsvær.
Utstyr Av klatreutstyr kan det være fint med et vanlig rack, gjerne med dobbelt kilesett, kortslynger og en god del lengre slynger, samt dobbelttau og personlig utstyr. Telt, sovepose, liggeunderlag. Myggstift. Noe å plukke blåbær i. Og husk badetøy!
Guide Lofoten Klatreskole (www.nordnorskklatreskole.no) arrangerer klatrekurs og guiding i Lofoten. Det samme gjør Northern Alpine Guides (www.alpineguides.no).
Mer info
Rockfax-boken : «Lofoten Rock».

Produkter brukt i historien