Recon - utviklet med Forsvarets spesialstyrker

Utviklet som et resultat fra et begrenset militær opplag av vår dovre jaktbekledning, som først ble laget for Forsvarets spesialstyrker tidlig på 90-tallet og senere etterspurt av tilsvarende spesialstyrker i Danmark og Sverige, ble recon lansert i 1998.

Den første utgaven av recon-jaktdressen satt en helt ny standard for slitestyrke og funksjonalitet innenfor værbeskyttende bekledning, ved å kombinere Norrønas nyeste teknologi og GORE-TEX 3-lags materiale, med intensiv testing og tilbakemeldinger fra spesialstyrkene i Skandinavia.

Norrøna Recon laget for den ultimate beskyttelse

I 2002/2003 ble andre versjon av recon-skalldressen lansert, og da med den nye og mer pustende GORE-TEX XTR membranen sammen med YKK vannavvisende glidelåser. Etter år med testing og utvikling er nå den tredje generasjon recon Gore-Tex Pro jakken og buksen klare til tjeneste.

Recon materiale og konstruksjon

Vi bruker et mykt, samt veldig sterkt nylonmateriale på disse produktene, med høye målte verdier både når det gjelder slitasje og slitestyrke. Vannsøylen på dette GORE-TEX Pro–materiale er på 28 000 mm, og pusteegenskapene er veldig høye (<6m2Pa/W). Vi har også hatt prototyper på dressen ute til testing i felten over en lang testperiode, og tilbakemeldingene forteller om optimal ytelse. 

Les mer om detaljene til Recon-jakken her

Maksimal værbeskyttelse er det viktigste når det gjelder recon, og den 100% vanntette YKK Aquaseal-glidelåsen vi bruker i frontglidelåsen, brystlommen samt ved lufteåpningene i buksen, garanterer absolutt vind- og vanntetthet. Frontglidelåsen er sydd og tapet for maksimal slitestyrke, og trimmet for å bli mykere. På mer beskyttede områder som under armen, buksesmekken, og på de nedre lommene (som er beskyttet med klaff), har vi brukt YKK vannavstøtende glidelåser for å bevare fleksibilitet og mykhet. Brystlommene er vanntette både fra innsiden og utsiden mens de andre lommene på dressen er vanntette fra utsiden.

Norrøna Recon Gore-Tex Jakke for regnbeskyttelse

Noen har satt spørsmålstegn ved at vi har valgt å fjerne stormklaffen over frontglidelåsen. Først og fremst så er det ikke behov for ekstra beskyttelse når glidelåsen er 100% vanntett. Tradisjonelt sett så har stormklaffen også blitt sett på som en ekstra beskyttelse om glidelåsen skulle bli ødelagt, men vår erfaring tilsier at også her blir klaffen overflødig. Det stemmer at glidelåser fortsatt kan bli ødelagt, til og med dagens teknologi fra YKK som er det beste på markedet. Men denne store YKK aquaseal glidelåsen er ekstremt slitesterk, og våre tester, både i felte og i laben, forteller oss at det er mye mindre sjanse for at denne blir ødelagt sammenlignet med en «normal» glidelås. Dessuten har vi full tiltro til våre testere og produktutviklere og deres konklusjoner her.

Norrøna samarbeidet med militæret for utvikling av Recon-jakken
Recon-konstruksjonen er et produkt av all vår kunnskap om bevegelsesfrihet og komfort, både fra våre mest tekniske klatreprodukter, fra tidligere recon- og jaktprodukter samt alle tilbakemeldingene fra testerne som har fått æren av å kjøre de nye recon-prototypene hardt i test.  Recon-dressen har en hette som følger hodets fasong, ermer som følger anatomien og bevegelsene til armene og formsydde knær og albuer. Recons passform er romslig, ettersom den er laget for å fungere sammen flere lag med klær og fortsatt gi god bevegelsesfrihet. Man har allikevel muligheter for innstramming både nederst på armer og ben samt at buksen er elastisk i livet. Buksen er laget med en minimalistisk design, men den har ekstra store beltehemper i tillegg til hemper som gjør det mulig å sette på bukseseler. Buksen har ikke custom-fit, men små justeringer er mulig med velcro-klaffen i buksesmekken.

recon detaljer

Funksjonelle detaljer som ligger i recon skallsettet inkluderer samme stormhette som du finner i våre mest tekniske klatrejakker, med enhåndsstramming og justerbar brem som også har borrelåsfeste for pelskant. Både jakke og bukse hare gode ventileringsmuligheter når du er i høy aktivitet. Med glidelåsåpning nederst på buksebena er det enkelt å ta på buksen med støvlene på. Settet inkluderer totalt 11 lommer: To på overarm, en innerlomme på brystet, to utvendige brystlommer, to lavere frontlommer, to håndvarmerlommer og to lårlommer.

Lær mer om Reconjakken fra Norrøna her.

Uniformspesifikke detaljer på jakken inkluderer borrelåsfeste for patches på begge overarmene og fjernbar flapp for distinksjoner på brystet.

JACKET DETAILS:
A: Avtakbar flapp for distinksjonshylse på bryst
B: Overarmlommer med borrelåsfeste for skuldermerke
C: Brystlommer som er vanntette fra utsiden og innsiden
D: YKK™ Aquaseal™ vanntett glidelås
E: Håndleddsstramming med borrelås
F: Frontlommer, vanntette fra utsiden.
G: Strikkstramming i jakkeavslutning
H: Elastisk midjejustering
I: YKK aquaguard vannavvisende glidelås med X-åpning for ventilasjon under armene
J: Enhåndsstramming på hette
K: Stormhette med feste for pelskantDETALJER PÅ BUKSENE:
L: Ekstra brede belteløkker med feste for bukseseler
M: Lårlommer
N: Glidelåsåpning i legg/ankel og borrelåsfest for viddejustering
O: Formsydde knær
P: Håndvarmerlommer