Eventyr for de små - Norrøna junior

Eventyrere. Definert som personer på søken etter eventyr. Personer som ikke klarer å slå seg til ro med det kjente og kjære og som gjentatte ganger søker nye steder og nye opplevelser. Engang var vi alle eventyrere.

Den tiden da den lille skogen utenfor huset var så uendelig stor. Da veien til skolen var lengre enn øyet kunne se og sommerferien varte en evighet. Tiden da alt var spennende og utfordringer ble møtt med nysgjerrighet og et åpent sinn. Eventyreren bor i oss alle, det er bare definisjonen av eventyr som forandres.  

Robert Caspersen vil nok leve opp til definisjonen av en eventyrer hos de fleste. Som klatreikon og ekspedisjonsleder har han opplevd sin del unike opplevelser. Vi kunne snakket om en av de mange ekspedisjonene til Antarktis. Om klatreeventyr i Patagonia eller om førstebestigninger av fjell. Men i dag handler det om de aller første eventyrene, og den naturlige lekeplassen.

  • - Jeg tror det ligger naturlig i oss, det å være ute. Evolusjonsmessig har vi mennesker tilbragt svært liten tid innendørs, og jeg tror det å være ute i kontakt med naturen tilfredsstiller en del grunnleggende behov.  

Naturen har fått økt konkurranse. Internett, videospill, TV. Plutselig er det mange fler fritidssysler å benytte seg av innendørs enn hva det var tidligere. Familien Caspersen er en av dem som fortsatt bruker fasttelefon, og som har valgt å ikke ha TV. 

  • - Barn i dag får så mye digital stimulanse at det å ikke ha TV så vi på som noe positivt som kunne bidra til fokus på andre aktiviteter. Barna våre er for eksempel veldig glade i å lese, også er de selvfølgelig mye ute.  

Selv kan han ikke huske at det var noe spesielt som trigget interessen for å være ute, den har bare alltid vært der. Han klatret i trær og i knauser helt frem til han ble 16, da han bestemte seg for at han ville klatre høyere. Han tror det handler om kompleksiteten man finner i naturen. 

  • - Den er ikke strømlinjeformet, det er ikke ferdig designede lekeapparater. Naturen byr på variasjon som appellerer til kreativitet og fantasi, og den byr på utfordringer som gir lærdom og kunnskap.  

Han trekker også frem fordelen ved at barn og voksne er ute sammen. Å tilbringe tid med hverandre er ikke noe som kan kjøpes for penger og har derfor en helt egen verdi. Å være ute gir også voksne muligheten til å nyte godt av den litt uforklarlige godfølelsen man får av å være i naturen. 

Kolsås er et populært klatrested. Robert pleier ofte å ta med barna sine hit, men da er det turen i seg selv og ikke nødvendigvis klatringen som er målet. 

  • - Klatringen blir en bonus når man er fremme. Det viktigste er turen fra T-banen og opp til fjellet. Vi tar små avstikkere på veien og klatrer litt på små steiner. Vi nyter utsikten og nistepakken på toppen, også er tilbudet åpent for dem som vil klatre. Av og til er det stor stas og andre ganger er det mer stas med annen lek og utforsking. Det viktigste er å tilby aktiviteter på deres premisser. 

Å klatre på Kolsås krever grunnleggende kunnskap om klatring, i tillegg må du kunne lage et topptaufeste på ruten der barna dine skal klatre. Husk hjelm; løse steiner kan falle både på den som klatrer og på de som er på bakken. Klatring er en risikosport, og det er viktig at man tar sine forhåndsregler før man hopper i det. Når det er sagt, så er det mye glede og utfordring å hente både for barn og voksne ute i klatreveggen.  

Per(9), Mari (11), Astri (7) har alle klatret siden de kunne gå, og klatret i vegg siden de kunne komme inn i sele da de var rundt 3-4 år. Robert legger allikevel stor vekt på lite press og stor valgfrihet når det gjelder aktiviteter.  

Robert passer alltid på å ha med nok mat og drikke og å kle på barna godt nok. Hvis du klarer å holde energien oppe og unngå å bli våt og kald, så holder du også humøret oppe. Husker du da du var liten og ble tvunget til å kle på deg den store parkdressen som kom i veiene for hver bevegelse du gjorde? De irriterende vottene som aldri klarte å holde seg inne i jakken rundt håndleddet? Eller den store regnjakka som gjorde deg klam på innsiden? Det har heldigvis skjedd mye på klesfronten siden den gang. 

  • - Også klær for barn er blitt lettere og mykere, og puster bedre. Men som forelder så bør man også belage seg på å bære litt. Ha med ekstra klær slik at det alltid er mulighet til å ta på mer hvis det blir kaldt eller de blir våte, råder han.  

For naturen har åpent alle dager, alle tider og uansett vær. Det lurer fortsatt eventyr bak busker og stein, spennende muligheter venter i steinrøysa og nye landområder venter på å bli utforsket rett bak huset. For små eventyrere er eventyrene overalt, og for de voksne finnes det knapt noe større eventyr enn å følge med på sine barn…